Školu v Lučenci skrášľuje bylinková špirála, ale aj jazierka

30.12.2012 Lučenec

Lučenec 30. decembra (TASR) - Problém s nedostatkom detí na Základnej škole na Vajanského ulici v Lučenci doteraz nezaznamenali. V súčasnosti ju navštevuje 581 žiakov. Ako pre TASR povedala riaditeľka školy Ľudmila Lacková, dôvodom je pomerne veľká spádová oblasť, ale aj kvalita vyučovania. Dôraz tam kladú na výchovu k životnému prostrediu, o čom svedčia upravené tak vonkajšie, ako aj vnútorné priestory.

Žiaci Základnej školy na Vajanského ulici v Lučenci sú v 25 triedach. Výchovno-vzdelávací proces zabezpečuje 40 pedagógov prvého a druhého stupňa, šesť vychovávateliek v školskom klube, štyria asistenti a jeden špeciálny pedagóg. Na dvore školy majú vybudované políčko s kompostoviskom, ale aj skleník. "V posledných rokoch pribudla pri škole bylinková špirála, skalky, jazierko a nádoby na kvety. Vnútorné priestory krášlia v stene zabudované akváriá. V roku 2000 škola získala certifikát Škola podporujúca zdravie. V tomto roku sme získali certifikát Zelená škola, ako prvá škola v našom meste. Tak sme sa pridali k 52 školám na Slovensku. Zelená škola je projekt, ktorý je súčasťou svetového hnutia Eco-Chools, ktorý má pomôcť školám nájsť cestu zmeny, ktorá vedie k zdravšej, zelenšej a aktívnejšej škole a spoločnosti. Dovolím si povedať, že tento proces sme na škole naštartovali počas pôsobenia pani Vierky Váskyovej, ktorá začala úpravu areálu vo svojom voľnom čase. Dnes je už síce na dôchodku, ale svojim prístupom dokázala strhnúť aj ostatných kolegov a žiakov, čo vydržalo dodnes," povedala Lacová.

Vyučovanie v škole je dodnes zamerané na štúdium jazykov. Okrem angličtiny a nemčiny sa žiaci učia hovoriť po rusky, ale aj po francúzsky. Mimoriadne hrdý sú na odborné predmety. Dodnes majú zavedené aj pracovné vyučovanie. "Odborné predmety je možné na škole vyučovať v odborných učebniach prírodopisu, chémie, fyziky, hudobnej výchovy, etickej výchovy, elektroučebne, technického vyučovania, rodinnej výchovy, výtvarnej výchovy, v knižnici s počítačmi napojenými na internet a v dvoch počítačových učebniach. Na športové činnosti slúžia dve telocvične, posilňovňa a pomerne rozľahlý športový areál s futbalovým a hádzanárskym ihriskom, atletickou dráhou, atletickým sektorom a volejbalovým ihriskom s umelým trávnikom. Vytvorili sme aj Novohradskú izbu, kde máme slušné zbierky tradičných predmetov z regiónu. V pláne však máme aj využitie podkrovia. Tam chceme vybudovať kráľovstvo fyziky. Z doterajších priestorov, ktoré nám poskytlo mesto sa totiž musíme presťahovať pre nevyhovujúce podmienky. Na jednej z chodieb pribudne čoskoro aj nové malé planetárium," dodala riaditeľka.

Zaujímavosťou Základnej Školy na Vajanského ulici v Lučenci je aj výchova k ľudovým tradíciám. Pôsobí tam folklórna spevácka skupina ZVONČEK. V roku 1999 nahrali aj vlastnú audiokazetu s piesňami Novohradu.
 

Vyberte región